Meerdere zonnepanelen op een dak

Er is de laatste maanden nogal wat commotie rond zonnepanelen. Voor velen is de investering in panelen niet langer interessant door het wegvallen van de terugdraaiende meter. Daar brengt Groepaankoop.be nu verandering in: door de combinatie van de nieuwe premie én het aankopen in groep, doe je extra veel voordeel waardoor zonnepanelen opnieuw rendabel worden, ondanks de invoering van de digitale meter!  

Met Groepaankoop heb je de kans deel te nemen aan een groepsaankoop van zonnepanelen. De leverancier brengt je thuis een bezoek en berekent de offerte gebaseerd op jouw woning en verbruik. Natuurlijk zit de groepskorting van 12% verrekend in die offerte. Voor een gemiddelde installatie betaal je zo’n 850 euro minder.

Bovendien geniet je van de volgende voordelen:

 • Leningen aan 1,69% mogelijk
 • Upgrade naar batterijopslag mogelijk
 • Jarenlang gratis én groene stroom
 • Keuze van soort terugdraaiende teller
 • Gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar
 • 25 jaar vermogensgarantie op de panelen
 • Technisch huisbezoek met offerte op maat
 • Verlaagd btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar
 • Heel kwalitatieve installatie met 10 jaar garantie voor de zonnepanelen
 • Onze leveranciers zijn 12,5% goedkoper vergeleken met een gemiddelde installatie

Interesse? Schrijf je dan hieronder vrijblijvend in. Binnenkort word je gecontacteerd voor een afspraak bij jou thuis. En dan beslis je nog zelf of het iets voor jou is.

 


Schrijf vrijblijvend in op
de groepaankoop

Spreek af met
de leverancier

Ontvang een offerte
mét unieke groepskorting

Beslis of je ingaat
op het voorstel of niet

Ja, ik ben geïnteresseerd!

De voordelen op een rijtje

Lage terugverdientijd

Hoe hoger het rendement van je panelen, hoe hoger de jaarlijkse besparing. Dat heeft natuurlijk een positief effect op de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. In gemiddeld 6 à 8 jaar heb je je investering volledig terug.

Prosumententarief / Digitale meter

De komende invoering van de digitale meter verandert een paar belangrijke zaken rond de berekening van je netkosten voor opgewekte, niet-verbruikte energie.

De digitale meter vervangt namelijk de ‘terugdraaiende’ meter. Van die laatste wordt al eens gezegd dat hij erg voordelig is voor eigenaars van zonnepanelen. Daar blijkt niets van waar te zijn, de digitale variant biedt hetzelfde mooie voordeel.

Als eigenaar van zonnepanelen ben je een prosument. Dat is iemand die tegelijk producent en consument van energie is. Je maakt dus gebruik van het elektriciteitsdistributienet, waarvoor je een prosumententarief betaalt. Het bedrag komt overeen met de gewone netkosten voor de afname van elektriciteit.

Een voorbeeld:
Je verbruikt met je gezin elk jaar 4000 kWh. Dankzij de zonnepanelen produceer je in datzelfde jaar 2500 kWh.
Je netkosten zijn dan: 4000 kWh – 2500 kWh = 1500 kWh.
Je prosumententarief wordt berekend op 2500 kWh.

Wanneer de digitale meter bij je thuis wordt geïnstalleerd, valt het prosumententarief weg. Dat bedrag wordt dan meegerekend met je algemene netkosten. Wat de zaken toch een pak eenvoudiger maakt.

Jarenlange groene en gratis stroom

Meer dan ooit zijn we ons bewust van het effect dat de mens heeft op zijn leefomgeving. Ook al wonen we niet bepaald in een tropisch klimaat, zonne-energie heeft een heel groot nut. De panelen wekken energie op bij elke vorm van daglicht, zelfs als het weer wat minder is.

Verlaagd btw-tarief

In Vlaanderen gelden er 2 verschillende btw-tarieven voor zonnepanelen.

 1. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan ligt het btw-tarief op 6%.
 2. Is je woning jonger dan 10 jaar? Dan ligt het btw-tarief op 21%.

Het moet wel gaan om een privéwoning. De materialen en het werk worden geleverd door een professionele installateur.

Premie-overzicht

Sinds 2021 is er opnieuw een eenmalige investeringspremie van de netbeheerder die de investering in zonnepanelen rendabel maakt. Deze premie zal echter jaarlijks afnemen, waardoor de snelle beslissers van het meeste voordeel genieten. Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.

De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen:

 • In 2021 zal de premie 300 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.
 • In 2022 zal de premie 225 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.125 euro.
 • In 2023 zal de premie 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro.
 • In 2024 zal de premie 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro.

Veelgestelde vragen

+

Het centrale hart van een zonnepaneel. De omvormer moet constant zoveel mogelijk energie uit de panelen zien om te zetten naar 230 volt. Voor elke samenstelling van zonnepanelen is er een geschikte omvormer.

+

Monokristallijne zonnepanelen zijn opgebouwd uit één kristal per zonnecel. Hun oppervlak heeft een geordende, egale structuur. Kenmerkend is de zwarte kleur. Het rendement van dit type paneel ligt hoger dan dat van de polykristallijne. Zeker bij sterk, direct zonlicht en hoge temperaturen. Je ziet ze vooral op kleine daken.

Bij polykristallijne zonnepanelen worden er meerdere kristallen gevormd. De cellen lijken uit kleine stukjes te zijn opgebouwd. Ze zijn typisch blauw van kleur. Deze soort heeft een lager rendement, maar is ook goedkoper. Vooral bij bewolkt weer of onrechtstreeks licht presteren depanelen zeer goed. Meestal liggen ze op grotere daken.

+

Bij stroomonderbreking zal de omvormer automatisch afslaan. Dat is een veiligheidsmaatregel. Wanneer de storing op het gewone net is rechtgezet, start de omvormer automatisch weer op. De panelen beginnen weer energie te leveren.

+

Normaal gezien heb je geen bouwaanvraag nodig voor de installatie van zonnepanelen, tenzij onder bepaalde voorwaarden. Bij bijvoorbeeld speciale verkavelingen moet dat wel. Dat vraag je best na bij je lokale gemeentebestuur.

Er is ook geen vergunningsplicht als:

 • op een plat dak de panelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komen,
 • of ze op een hellend dak in dezelfde hellingshoek als het dak staan.
+

Het teveel aan stroom vloeit terug naar het energienetwerk. Daar wordt het gebruikt om de algemene energiereserve aan te vullen. De energie die je zelf op het net plaatst, levert je een voordeel op.

+

De volledige installatie neemt normaal gezien maar 1 dag in beslag. Van zodra de panelen zijn geplaatst en aangesloten, geniet je van gratis zonne-energie.

+

Tijdens de inspectie bij jou thuis wordt nagegaan of er bepaalde werken moeten uitgevoerd worden, zoals het afbreken van een schoorsteen of het versterken van de aarding. Ook wanneer je een ander, langer kabeltraject wil dan vooraf besproken, kan er een meerkost zijn. Uiteraard worden die kosten met jou besproken en komen ze duidelijk terug in de voorgestelde offerte.

+

Zonnepanelen gaan meer dan 30 jaar mee. Ze vragen ook weinig onderhoud. Zelf reinigen moet zelden of nooit gebeuren. Enkel wanneer ze echt smerig zijn, moet je ze schoonmaken. Dat is het geval bij grote obstakels of vlekken veroorzaakt door stof, pollen of bladeren. Door de hellende opstelling en het egale oppervlak zal de regen het meeste van deze viezigheid er afspoelen.

Ook geïnteresseerd in onze andere groepaankopen?