Zonnepanelen zijn een slimme investering. De kost is vandaag amper een derde van 3 jaar geleden, terwijl de energieprijzen wel blijven stijgen. Nu is dus het perfecte moment om je eigen elektriciteit te produceren. Je installatie is op 6 tot 8 jaar terugverdiend, na 25 jaar heb je een meer dan interessante netto-opbrengst.
Met Groepaankoop heb je de kans deel te nemen aan een groepsaankoop van zonnepanelen. De leverancier brengt je thuis een bezoek en berekent de offerte gebaseerd op jouw woning en verbruik. Natuurlijk zit de groepskorting van 12,5% verrekend in die offerte. Voor een gemiddelde installatie betaal je zo’n 850 euro minder.
Bovendien geniet je van de volgende voordelen:
Interesse? Schrijf je dan hieronder vrijblijvend in. Binnenkort word je gecontacteerd voor een afspraak bij jou thuis. En dan beslis je nog zelf of het iets voor jou is.
Schrijf vrijblijvend in op
de groepaankoop
Spreek af met
de leverancier
Ontvang een offerte
mét unieke groepskorting
Beslis of je ingaat
op het voorstel of niet
Lage terugverdientijd
Hoe hoger het rendement van je panelen, hoe hoger de jaarlijkse besparing. Dat heeft natuurlijk een positief effect op de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. In gemiddeld 6 à 8 jaar heb je je investering volledig terug.
Prosumententarief / Digitale meter
De komende invoering van de digitale meter verandert een paar belangrijke zaken rond de berekening van je netkosten voor opgewekte, niet-verbruikte energie. De digitale meter vervangt binnenkort namelijk de ‘terugdraaiende’ meter. Van die laatste wordt al eens gezegd dat hij erg voordelig is voor eigenaars van zonnepanelen. Daar blijkt niets van waar te zijn, de digitale variant biedt hetzelfde mooie voordeel. Als eigenaar van zonnepanelen ben je een prosument. Dat is iemand die tegelijk producent en consument van energie is. Je maakt dus gebruik van het elektriciteitsdistributienet, waarvoor je een prosumententarief betaalt. Het bedrag komt overeen met de gewone netkosten voor de afname van elektriciteit. Een voorbeeld: Wanneer de digitale meter bij je thuis wordt geïnstalleerd, valt het prosumententarief weg. Dat bedrag wordt dan meegerekend met je algemene netkosten. Wat de zaken toch een pak eenvoudiger maakt.
Je verbruikt met je gezin elk jaar 4000 kWh. Dankzij de zonnepanelen produceer je in datzelfde jaar 2500 kWh.
Je netkosten zijn dan: 4000 kWh – 2500 kWh = 1500 kWh.
Je prosumententarief wordt berekend op 2500 kWh.
Jarenlange groene en gratis stroom
Meer dan ooit zijn we ons bewust van het effect dat de mens heeft op zijn leefomgeving. Ook al wonen we niet bepaald in een tropisch klimaat, zonne-energie heeft een heel groot nut. De panelen wekken energie op bij elke vorm van daglicht, zelfs als het weer wat minder is.
Verlaagd btw-tarief
In Vlaanderen gelden er 2 verschillende btw-tarieven voor zonnepanelen. Het moet wel gaan om een privéwoning. De materialen en het werk worden geleverd door een professionele installateur.
Premie-overzicht
In Vlaanderen bestaat er geen steunmechanisme meer voor de installatie van zonnepanelen. Zonne-energie wordt beschouwd als een investering die rendabel genoeg is. Dankzij de korte terugverdientijd, het principe van de terugdraaiende meters en tal van andere voordelen blijft het nog steeds een gezonde investering.
Veelgestelde vragen
Het centrale hart van een zonnepaneel. De omvormer moet constant zoveel mogelijk energie uit de panelen zien om te zetten naar 230 volt. Voor elke samenstelling van zonnepanelen is er een geschikte omvormer.
Monokristallijne zonnepanelen zijn opgebouwd uit één kristal per zonnecel. Hun oppervlak heeft een geordende, egale structuur. Kenmerkend is de zwarte kleur. Het rendement van dit type paneel ligt hoger dan dat van de polykristallijne. Zeker bij sterk, direct zonlicht en hoge temperaturen. Je ziet ze vooral op kleine daken.
Bij polykristallijne zonnepanelen worden er meerdere kristallen gevormd. De cellen lijken uit kleine stukjes te zijn opgebouwd. Ze zijn typisch blauw van kleur. Deze soort heeft een lager rendement, maar is ook goedkoper. Vooral bij bewolkt weer of onrechtstreeks licht presteren depanelen zeer goed. Meestal liggen ze op grotere daken.
Bij stroomonderbreking zal de omvormer automatisch afslaan. Dat is een veiligheidsmaatregel. Wanneer de storing op het gewone net is rechtgezet, start de omvormer automatisch weer op. De panelen beginnen weer energie te leveren.
Normaal gezien heb je geen bouwaanvraag nodig voor de installatie van zonnepanelen, tenzij onder bepaalde voorwaarden. Bij bijvoorbeeld speciale verkavelingen moet dat wel. Dat vraag je best na bij je lokale gemeentebestuur.
Er is ook geen vergunningsplicht als:
Het teveel aan stroom vloeit terug naar het energienetwerk. Daar wordt het gebruikt om de algemene energiereserve aan te vullen. De energie die je zelf op het net plaatst, levert je een voordeel op.
De volledige installatie neemt normaal gezien maar 1 dag in beslag. Van zodra de panelen zijn geplaatst en aangesloten, geniet je van gratis zonne-energie.
Tijdens de inspectie bij jou thuis wordt nagegaan of er bepaalde werken moeten uitgevoerd worden, zoals het afbreken van een schoorsteen of het versterken van de aarding. Ook wanneer je een ander, langer kabeltraject wil dan vooraf besproken, kan er een meerkost zijn. Uiteraard worden die kosten met jou besproken en komen ze duidelijk terug in de voorgestelde offerte.
Zonnepanelen gaan meer dan 30 jaar mee. Ze vragen ook weinig onderhoud. Zelf reinigen moet zelden of nooit gebeuren. Enkel wanneer ze echt smerig zijn, moet je ze schoonmaken. Dat is het geval bij grote obstakels of vlekken veroorzaakt door stof, pollen of bladeren. Door de hellende opstelling en het egale oppervlak zal de regen het meeste van deze viezigheid er afspoelen.
Ook geïnteresseerd in onze andere groepaankopen?